diumenge, 16 d’agost del 2009

EL QUÈ SENTEN LES GALLINES PONEDORES

Animal Visuals ha desenvolupat una animació interactiva que ens pot aproximar el que pot sentir una gallina ponedora durant casi tota la seva vida. I diem casi perquè només sortiran de la gàbia tar-les a l'escorxador si sobreviuen a aquestes condicions tan dures. La traducció a l'espanyol del fitxer flash l'ha realitzat l'ong Libera!.



Cada any són assassinades a Espanya 51 milions de gallines que viuen tancades fins que la seva explotació resulta rendible econòmicament, moment en el qual seran també assassinades: 47 milions d'elles són emprades perquè posin ous que després són robats, i la vida d'altres 4 milions és dirigida a la cria de pollastres (xifres que ascendeixen en la Unió Europea fins a 367 milions i 33 milions, respectivament).
Cada gallina posa prop de 180 ous a l'any (en alguns casos més), pel que la producció i consum de cada ou suposa el tancament d'aproximadament dos dies per a una gallina. Dos dies més privada de llibertat, dos dies menys de vida. En tota la Unió Europea 97.200.000.000 ous són destinats a la indústria de l'alimentació.
Mentre que les gallines són animals fortament territorials quan viuen en llibertat, establint-se relacions de jerarquia entre si, aquests instints són anul·lats a l'estar empresonats en granges. Això duu a aquests animals a sofrir un gran estrès psicològic, una conducta que en molts casos deriva en atacs i fins i tot canibalisme. Amb el objetiu d'evitar això, se les amputa part del bec de les gallines, una mica permès per la legislació vigent.


Explotacions de cria "ecològica"

Es consideren explotacions de cria "ecològica" d'aus a aquelles que compleixen amb les condicions assenyalades pel reglament (CEE) 2092/91. del Consell de la Unió Europea. Les gallines ponedores tenen assignada per a viure una superfície de 6 metres quadrats en la zona coberta, i 4 metres quadrats a l'aire lliure. Per la seva banda, els pollastres tenen assignats 10 i 4 metres quadrats, respectivament.

En aquestes explotacions es projecta llum artificial sobre les gallines ponedores perquè siguin més productives econòmicament. Aquestes aus tenen una major llibertat de moviment que en les explotacions convencionals. No obstant això, també en els sistemes de cria "ecològica" existeix explotació i sofriment, doncs els animals estan privats de diversos interessos: viure en llibertat, establir relacions socials conforme a les seves necessitats com espècie, tenir fills...
Totes aquestes són formes d'explotació que generen sofriment als animals, i que no poden justificar-se ni defensar-se. Aquests sistemes d'explotació contribuïxen a perpetuar l'ús i consum d'aus, doncs molta gent pensa que aquests animals han tingut unes condicions de vida dignes, la qual cosa no és cert.


Explotacions de cria convencional

Les explotacions de cria convencional són aquelles que no compleixen amb les condicions del Reglament (CEE) 2092/91. del Consell de la Unió Europea. Poden dividir-se en els següents grups:

- Explotacions de selecció: dedicades a la producció d'ous destinats a incubació, amb l'objectiu que neixin més aus que seran destinades a la cria.
- Explotacions de "multiplicació": on viuen les gallines destinades a la cria, les quals tenen fills destinats ser consumits per humans, gossos, gats i altres animals.
- Explotacions de recria o criaders d' "aus de cria": on viuen tancades les aus que són emprades per a criar, abans que es reprodueixin.
- Explotacions de recría o criaders d' "aus d'explotació": on viuen tancats els pollastres destinades al consum.
- Explotacions de "producció": on viuen tancats els pollastres abans de ser matats amb destinació a la indústria de l'alimentació.
- Incubadores: explotacions on eclosionen els ous i neixen els pollastres. Els animals poden ser mutilats.

En explotacions on hi ha aus destinades a la cria, viuen entre 4,7 i 6,3 aus per metre quadrat, en funció del sistema de refrigeració existent.
L'explotació de gallines ponedoras es regula pel reial decret 3/2002, de 11 de gener, amb l'excepció dels establiments de menys de 350 gallines ponedoras i d'establiments de criatura de gallines ponedoras reproductores, llocs aquests últims on és d'aplicació el Reial decret 348/2000, de 10 de març. En el primer cas, les gallines viuen en gàbies de 550 metres quadrats i 45 centrímetres d'alçada, amb una inclinació de fins al 14%. L'espai del menjador assignat a cada gallina és de 10 centímetres. Les gallines sofrixen un cicle de llum artificial de 24 hores ininterrompudes, a través de la qual cosa es busca alterar el seu cicle biològic, una mesura que duu a moltes gallines a emmalaltir. Algunes d'aquestes explotacions provoquen la "muda forçada" de les gallines quan el seu ritme de producció d'ous descendeix: se'ls deixa a les fosques sense menjar ni beure durant unes dues setmanes, fent que mudin o canviïn les plomes i perdin una quarta part del seu pes normal, el que altera els seus cicles biològics i fa que comenci un altre nou cicle de posada d'ous per a allargar la productivitat i vida "útil" d'aquests animals. Aproximadament el 10% de les gallines moren durant aquest temps per fam i deshidratació.


Els pollastres mascle, unes altres víctimes del consum d'ous.


Els ous que habitualment es mengen no estan fecundats pel que no naixeran pollets. Són l'ovulació de les gallines (la seva menstruació). No obstant això, i com cal mantenir la producció d'ous, cal que altres ous sí siguin fecundats perquè puguem seguir tenint gallines que posin al seu torn ous. Quan l'ou eclosiona, i igual que succeïx amb els humans, el pollet nounat pot ser mascle o femella. Diversos operaris denominats "sexadors" s'encarregaran de determinar el sexe del pollet i seleccionar a les femelles perquè siguin criades -per a posar ous- i descartar als mascles. Els mascles, atès que no posen ous ni engreixen prou per a ser econòmicament rendibles -els pollastres criats per a carn són de la raça broiler que engreixen ràpidament-, són llançats en contenidors o sacs on s'aixafen uns a uns altres. Molts moren aixafats i altres asfixiats pel pes dels altres que són llançats constantment sobre ells. Alguns fins i tot surten de l'ou enmig dels cadàvers. Tots ells juntament amb les seves peles seran posteriorment triturats (molts segueixen vius fins a aquest moment) i utilitzats com abonament.


El consum d'ous comporta la mort de les gallines que han posat aquests ous (cada any sólament a Espanya més de 100 milions de gallines són enviades a l'escorxador després de ser explotades durant aproximadament un any) així com la mort dels pollets mascle (35 milions a Anglaterra).

Per cada gallina que està avui dia sent utilitzada per a posar ous, es podria dir que hi ha hagut altre pollet mascle (el seu germà) que va acabar com si fos escombraries en un contenidor.

Text: Igualdad Animal, traducció: QP!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada