dijous, 22 de juliol del 2010

TERCER PREMI NOBEL RECOLZA A PROU

Extret de Prou.cat

El premi Nobel John M. Coetzee i la professora Priscilla Cohn, vídua del filòsof Ferrater Mora, demanen al Parlament de Catalunya que votin a favor de l'abolició de les curses de braus.

Barcelona, En una carta dirigida al President del Parlament de Catalunya, Sr. Ernest Benach, i a tots els diputats dels diferents grups polítics catalans, l'escriptor sud-africà Premi Nobel de Literatura, John M. Coetzee, i la vídua del Filòsof català Ferrater Mora, Prof. Priscila Cohn, sol·liciten al Parlament l'aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular per l'abolició de les curses de braus, organitzada per la Plataforma PROU.

En l'escrit, Coetzee i Cohn es refereixen a l'argument utilitzat pels sectors taurins els qui basen la seva oposició a l'abolició en la consigna que s'han de respectar les llibertats individuals; en aquest sentit, es mostren categòrics: "tant per respecte a l'ètica com a ulls de la llei, la llibertat individual no significa que siguem lliures de tractar a altres éssers vius -siguin humans o no- com a nosaltres ens sembli".

La carta finalitza amb una apel·lació a respectar les diferents formes de vida animal, ja que "els espectacles de baralles a mort entre éssers humans i animals en captivitat, que les multituds del Coliseu romà trobaven tan fascinants, han arribat a prendre en els nostres dies un caire moralment sòrdid. Toros, cavalls, lleons, tigres: cap d'aquestes robustes i poderoses bèsties mostra cap tipus d'interès en els combats contra humans. En un món millor nosaltres respectaríem aquesta indiferència i els deixaríem que visquessin les seves vides en pau."

John M. Coetzee, nascut a Sud-àfrica però amb residència a Austràlia, ha dedicat la seva obra literària a la denúncia del racisme i a les violacions dels drets humans; en 2003 va rebre el Premi Nobel de Literatura.

Priscilla Cohn, vídua del filòsof català José Ferrater Mora, és professora emèrita de Filosofia per la Universitat Estatal de Pennsilvània (Estats Units), i Directora Associada de l'Oxford Centre for Animal Ethics.

El posicionament d'aquests destacats intel·lectuals internacionals deixa novament de manifest que la resta del món, aquell que rebutja el manteniment de les curses de braus, està pendent i alerta d'aquesta qüestió.

John M. Coetzee és el segon premi Nobel que es posiciona a favor de l'abolició de les curses de braus, després que el Dalai Lama ho fes fa amb prou feines dos mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada