dimecres, 9 de setembre del 2009

5A PROTESTA CONTRA EL TORO DE LA VEGA A TORDESILLAS

El PACMA, CAS, i amb la col·laboració d'AnimaNaturalis i moltes altres organitzacions, convoquen la 5a protesta contra el Toro de la Vega aquest diumenge 13 de setembre. Un any més la macabra tradició del Toro de la Vega es repetirà aquest 15 de setembre en la ja tristament coneguda localitat de Tordesillas. El toro d'aquest any es diu Moscatel, i serà perseguit per centenars d'homes que a peu o a cavall i armats amb llances, l'acorralaran i li clavaran llances fins a la mort.

EN QUÈ CONSISTEIX?

Aquest tradicional espectacle taurí ve celebrant-se des de fa segles. El Toro de la Vega és, a més, la pervivència d'un dels rituals taurins més antics i únics d'Espanya: El Alanceamiento del Toro, una sort que era l'estel·lar del torneig abans de la introducció de les corregudes en el segle XVIII. Per a això es posa molta cura a escollir un bon exemplar, d'almenys 500 quilos de pes i diversos anys d'edat que a més hagi procreat. Cap a les 11 del matía la Plaza Mayor ( encara que actualment es fa des d'un carrer proper - San Antolín ). Des d'allí va fent el recorregut tradicional pels carrers de la vila fins al pont. Travessant el pont, el toro s'enfronta a la seva sort. A l'altre costat li esperen caballistes i peons proveïts de llances que no pararan fins a matar-lo a través d'un espai fitat de l'àmplia vega que s'estén a l'altre costat del riu. Aquest Torneig es regeix actualment per unes normes establertes per l'Ajuntament de Tordesillas, que bàsicament consisteixen en la prohibició d'intentar abatre el toro fins que no arriba a una zona delimitada a aquest efecte i la total prohibició de l'ús de qualsevol vehicle a motor en la zona del Torneig. El mosso que hagi aconseguit donar-li la clavada de llança mortal té el dret d'arrencar els testicles al toro i mostrar-los orgullós en l'extrem de la seva llança.(Des de fa diversos anys, això últim no es permet, encara que alguns bèsties ho intentin). L'Ajuntament atorga al guanyador una insígnia d'or i li obsequia amb una llança de ferro forjat.

PROTESTES PROGRAMADES

El dia 13 de setembre hi ha convocada una protesta contra el "festeig" del Toro de la Vega a Tordesillas i a Valladolid.

Autocar des de Barcelona:
Dia i Hora de sortida: Dissabte 12 de setembre a les 23:30h. Es prega puntualitat. Lloc de sortida bus: Sants Estació en el bar Cafè-Cafè. Barcelona.
Import: 45 Euros (el preu inclou viatge anada/tornada + 2 entrepans vegans, 2 peces de fruita i 2 ampolles d'aigua)
Contacte: Aïda Tlf. 615640379/691058681.





L'any passat, TVE va emetre un reportatge "Comando Actualidad" sobre les festes estiuenques arreu de la península, amb especial atenció a les festes amb bous del País Valencià i el Toro de la Vega a Tordesillas entre d'altres temes. A continuació podeu veure el reportatge editat amb aquests dos casos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada