dijous, 17 de setembre del 2009

BECERRADES D'ALGEMESÍ

Una Jonegada és un festeig taurí en el què participen jònecs (becerros en castellà) de menys de dos anys i en el què pot participar qualsevol persona no professional.

Les penyes festeres compren, a una subhasta, cadafals (sectors de la graderia) de la plaça quadrada desmuntable d’Algemesí. Això dóna dret a un grup de joves, que mai han torejat, a matar un petit jònec, un animal vivaç i ingenu al límit de l’edat legal.

Cada any es maten unes joneguetes, durant els dos dies de becerrades. Les toregen. Les claven banderilles amb arpons d’acer de 8 cm. o qualsevol altre estri més casolà i a l'abast dels aficionats com forquilles i ganivets, mentre intenten fugir desesperadament, emetent crits descarnadors.

En alguns casos, són travessades més de 20 vegades amb una espasa de 80 cm., amb la gent rient i cridant. Amb banderilles clavades a les potes, el pit, el coll i la resta del seu cos, finalment, l’animal cau a terra on, si és necessari, és rematat pel matancer.

Es permet i promociona la presència de menors d’edat a la plaça, que s’habituen a conviure amb la tortura i a relacionar-la amb la festa, seguint l’exemple dels adults, que es disfressen com a un carnaval.

El Col·lectiu Folgança vol fer festa sense tortura i mort, i molt menys si es tracta de petits animals aterroritzats, que criden de dolor entre rialles de la gent i rius d'alcohol, davant de menors d'edat.

Creuen que s'hauria de consultar al poble si vol continuar amb aquest espectacle on no hi cap ni la més elemental compassió, on les generacions futures aprenen a banalitzar la violència de manera gratuïta. Volen seguir el camí de la ciutat de Paterna on ja no es realitzaran mai més festejos taurins per volutant popular.





El Col·lectiu Folgança organitza una manifestació per al dissabte 14 de setembre a les 16:30, a les que s'adhereixen entre d'altres associacions i partits polítics: Libera!, Animanaturalis i PACMA. El punt de trobada és a l'encreuament del c/Muntanya i St. Josep de Calasanç.
Trobareu més informació al bloc del col·lectiu: becerradesalgemesi.blogspot.com

1 comentari: